Pujolboira al Museu de l'Empordà

Dins els actes de commemoració del Mil·lenari de la Parròquia de Sant Pere, al Museu de l’Empordà s’ha obert una exposició de petit format dels projectes realitzats pel pintor i escultor Ramon Pujolboira (Barcelona, 1949 - Albons, 2019) a aquesta església de Figueres: les reixes de ferro que tanquen el porxo lateral de l’edifici i el timpà de sobre la porta d’entrada. 






A l’exposició s’hi poden veure un munt de fotos de tot el procés creatiu, amb dibuixos i esbossos, amb en Pujolboira a l’estudi, projectant i realitzant les dues obres, així com en el taller del ferrer fent les reixes, a la foneria mentre fonien en bronze el bust de Sant Pere i al taller de ceràmica fent el fons del timpà. 




També hi ha part del motlle del bust i del de la ceràmica. Cal destacar dues obres exposades, inèdites fins ara, en guaix que són dos esbossos del timpà. 

No s'ha fet inauguració per les restriccions de la pandèmia però ja es pot visitar.

Les reixes són en ferro forjat i tenen tres parts, una per cada portalada. La central és una gran figuera, símbol de la ciutat, amb la lluna al cel, i a la terra, una fila de xiprers, vençuts per la tramuntana, que queda molt ben representada amb uns fils ondulats que circulen d’una porta a l’altra, i la inscripció "Tu ets pedra" El timpà, té una escultura en bronze de Sant Pere jove, presentat com una persona de mirada clara i posició acollidora, -com era en Pujolboira- mostrant xarxa i peix, en un entorn mediterrani i empordanès.




Amb un fons de barques de vela llatina, sobre ceràmica, amb pedres de riu i marbre de Marràqueix, i a la part del cel, la seva lluna, i a la terra, una sola frase: “Tu segueix-me”, no hi calia res més. 
En Ramon Pujolboira era molt meticulós a l'hora de preparar les seves obres artístiques, es documentava molt bé i feia estudis i esbossos fins tenir-les ben concebudes, processos que eren llargs però que li garantien el resultat que ell buscava. 
En aquesta exposició veurem moltes imatges de tot el procés.





Copyright © 2020 Familia Pujolboira

#stpere1000figueres #figueres